Güvenlik ve Gözetim İçin Taşıt Tanıma Sistemleri - Teknolojiyi Anlamak

26 Eylül 2023 Salı

Günümüzün hızla gelişen teknolojisi, güvenlik ve gözetim alanında yeni çözümler sunmaktadır. Bu alanlardan biri de "Taşıt Tanıma Sistemleri"dir. Taşıt tanıma sistemleri, pek çok akaryakıt firmasının kurumsal müşterilerine sunduğu avantajlı bir program olarak gelişmeye devam etmektedir.

Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Taşıt tanıma sistemi, filo yönetimi konusunda büyük fayda ve avantaj sağlayan, muhasebe ve maliyet takibini kolaylaştıran bir sistemdir. Araçların kullandığı yakıt miktarını, satın alım ve tüketim süreçlerinin kontrol altında tutulmasına destek olan bu sistem; sürücünün araçtan çıkmasına ve ödeme yapmasına gerek kalmadan satın alım yapmalarını sağlayarak raporlama hizmetiyle filo yönetimini kolaylaştırır.

Taşıt Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?

Taşıt tanıma sistemi araca monte edilen cihazla akar yakıt pompasının birbiriyle iletişime geçmesi prensibiyle çalışır. Araç, taşıt tanıma sisteminin tanımlandığı akar yakıt pompasına yanaştığında ve istasyon çalışanı pompayı depoya yerleştirdiğinde verilecek akar yakıt türü ve miktarında akar yakıt verilir. Böylece araç sürücüsü araçtan inmeden alım yapabilir; alınan akar yakıt ise düzenli periyotlarda kurumsal müşteriye toplu bir biçimde fatura edilir.

Taşıt Tanıma Sistemi Cihazı Nedir?

Taşıt tanıma sistemi cihazı, taşıtlara monte edilen ve içinde aracın bilgilerini taşıyan bir cihazdır. Bu cihazla birlikte aracın yakıt deposu ağzına yerleştirilen elektronik halka sayesinde taşıt tanıma sistemi cihazının montajı tamamlanmış olur.

Taşıt Tanıma Sistemi Cihazının Özellikleri Nelerdir?

Taşıt tanıma sistemi cihazları sahip oldukları çeşitli özelliklerle filo yönetimini kolaylaştırarak güvenlik sağlarlar. RFID (Radio-Frequency Identification) altyapısıyla çalışan taşıt tanıma sistemleri pek çok farklı özelliğe sahiptir. Taşıt tanıma sistemi cihazlarının özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Elektronik Halka ve Anahtarlık Kartları

Araca özel bir kimlik numarasının tanımlandığı bu kart ve anahtarlıklar sayesinde sürücü araçtan çıkmadan akaryakıt satın alabilir. Taşınabilir, küçük ve araca herhangi bir cihaz monte edilmeden kullanılabilen bu üniteler aracın kat ettiği kilometre gibi bilgileri sağlamadığında yalnızca akaryakıt alımı takibi için kullanılabilir.

  • Uzaktan Tanıma

RFID alt yapısıyla çalışan taşıt tanıma sistemleri herhangi bir temas gerektirmeden taşıt tanımasını gerçekleştirebilir.

  • Hızlı Tanıma

Taşıt tanıma sistemleri araca takılan akıllı kimlik ünitesi aracılığıyla hızlı bir şekilde tanımlayarak işlemleri de hızla gerçekleştirmelerine olanak sağlar.

  • Veri Tabanı Entegrasyonu

RFID sistemi bir tanımlama sistemidir ve tıpkı kimlik numaralarımızda olduğu gibi her aracın kendine ait özgün bir numarası vardır. Bu numaralar veri tabanı entegrasyonu sayesinde, ait oldukları aracın özelliklerinin görüntülenerek raporlanabilmesini sağlar.

  • Veri Güvenliği

Çeşitli verilerin toplanarak analizine olanak sağlayan taşıt tanıma sistemleri, çeşitli şifreleme ve siber güvenlik önlemleriyle verilerin korunmasını sağlar.

  • Farklı Kurulum Seçenekleri

Akıllı anahtarlık gibi mobil cihazlar olduğu gibi aynı zamanda araçlara monte edilen sabit cihazlar da bulunmaktadır. Taşıt tanıma sistemi cihazları anlaşma yapılan akaryakıt firması tarafından yetkilendirilen servisler tarafından monte edilmelidir. Bu cihazlar anlaşma herhangi bir nedenle sona erdiğinde yine yetkili servisler tarafından sökülmelidir. Taşıt tanıma sistemi cihazları, yetkili teknisyenler tarafından sökülmediği takdirde kendi kendini imha ederek kullanılamaz hale gelir.

Taşıt Tanıma Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Taşıt tanıma sistemleri, günümüzün hızla gelişen teknolojisinin bir ürünü olarak pek çok avantaj sunan önemli bir teknolojik çözümdür. Bu avantajlar şöyle sıralanabilir:

Akaryakıt Maliyetlerinin Düşürülmesi:

Birçok akaryakıt firması, kurumsal müşterileri için taşıt tanıma sistemi iskonto oranı belirleyerek, filo yönetiminde maliyet avantajı sağlar. Bu oranlar genellikle sisteme dahil olan araç sayısına göre belirlenir. Özellikle büyük filolara sahip işletmeler için bu avantaj maliyetleri anlamlı biçimde düşürebilir.

Maliyet Optimizasyonu:

Filo yönetimi alanında araçların rota optimizasyonunun yapılmasında, akar yakıt alımlarının ve kullanımlarının kontrol altında tutulmasında ve kolaylaştırılmasında taşıt tanıma sistemleri önemli bir rol oynar.

Faturalandırma Kolaylığı:

Herhangi bir taşıt tanıma sistemine dahil olmayan şirket araçları akaryakıt aldığında araç sürücüsüne nakit ödenek ya da satın alım yapabileceği bir kredi kartı verilmesi gerekir. Buna ek olarak sürücü akaryakıt faturalarını şirketin muhasebe departmanına iletmek durumundadır. Bu, şirketlerin muhasebe departmanları için önemli bir iş yükü getirecektir. Taşıt tanıma sistemleri 2 haftalık veya aylık faturalandırma olanaklarıyla bu iş yükünü ciddi bir biçimde düşürerek ödeme ve fatura takibini kolaylaştırmaktadır.

Ödeme Kolaylığı:

Taşıt tanıma sistemleri periyodik olarak toplu faturalandırma yaptığından işletmeler akaryakıt ödemelerini tek bir yere yaparlar. Her aracın her satın alımında ödeme yapmak yerine tek seferde toplu bir şekilde ödeme yapmak, maliyetlerin daha kolay takip edilmesinden işletmelerin nakit akışı yönetimine kadar birçok aşamada işletmelere avantaj sağlar.

Daha Güvenli Alışveriş:

Akaryakıt alımlarında araca yanlış yakıt doldurulması araç sürücüsü, akaryakıt istasyonu ve çevredeki sürücüler için büyük bir güvenlik riski oluşturur. Taşıt tanıma sistemleri sayesinde araca verilecek akaryakıt türü otomatik olarak belirlendiğinden can ve mal güvenliği sağlanır.

Veri Analizi:

Şirketler taşıt tanıma sistemine geçiş yaptıklarında filolarındaki araçların kullandığı akaryakıt miktarını ve maliyetleri otomatik veri toplanması sayesinde verimli bir şekilde analiz edebilir.

Gözetim:

Günümüzde akaryakıt firmaları tarafından kurumsal müşterilere sunulan taşı tanıma sistemleri, online bir platform üzerinden erişilebilecek şekilde tasarlanır. Bu platform üzerinden hangi aracın hangi akaryakıt istasyonundan ne kadar akaryakıt aldığını gözlemleyebilirsiniz.

Sonuç olarak taşıt tanıma sistemleri kullanıldığı alanlara bağlı olarak güvenlik, maliyet ve optimizasyon konularında çeşitli avantajlar sunar. Bu nedenle modern kurum yapılanmalarında taşıt tanıma sistemlerinin kullanımı son yıllarda ciddi bir biçimde yaygınlaşmıştır.

Akaryakıt satışı alanındaki tecrübesi, mükemmel müşteri deneyimi hedefi ve herkes için değer yaratma misyonuyla Asmira Group, Asmira Energy şirketiyle kurumsal müşterilerine verimli ve etkin filo yakıt çözümleri sunmaktadır. Yakıt tüketim kontrolü ile müşterilerinin optimizasyon projelerine destek olan Asmira Energy, kapsamlı filo yönetimi hizmetleriyle de maliyet avantajı sağlayan güvenilir bir çözüm ortağıdır. Taşıt tanıma sistemi çözümlerimiz için https://www.asmiragroup.com/tasit-tanima-sistemi.aspx# adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.