Bunker Nedir?

6 Nisan 2023 Perşembe

Bunker Nedir? 

Yer altı sığınağı anlamına gelen bunker; özellikle 2. Dünya Savaşı’nda hava saldırılarından korunmak için sıklıkla kullanılan, yer altındaki alanlara verilen isimdir. Sıvı yakıtlardan önce kömür yakılmasıyla ilerleyen gemilerde kömürün saklandığı yere de bunker adı verilmiş; böylece gemi yakıtına verilen jenerik isim olarak kalmıştır. Bugün bunker kelimesi, genellikle tanklarda saklanan petrol ürünleri için kullanılmaktadır.

Lojistikte Bunker Ne Demektir?

Konteynır gemilerinin kullanımının artması ve buharlı gemilerden petrol temelli yakıtlara geçilmesiyle 1950’lerden itibaren kullanımı artan bunker yakıt, rafinerilerin arıtma işleminden sonra kalan maddedir. Ağır ve koyu kıvamlı olduğundan ısıtılarak kullanılması gereken bunker yakıtın saklanması ve taşınması zahmetli işlerdir. Bu nedenle güvenilen kaynaklardan yakıt ikmali yapılması önem taşımaktadır. 

Uluslararası lojistik terimi olarak bunker kısaca gemi yakıtı anlamına gelir. Deniz Gaz Yakıtı (MGO), Deniz Dizel Yakıtı (MDO), Deniz Akaryakıtı (MFO), Ağır Akaryakıt (HFO) ile motorun yağlanmasında kullanılan mineral yağ gibi türleri olan gemi yakıtları; hem deniz lojistiğinde gemilerin kullandığı yakıt olarak lojistik sektöründe yer alır hem de bu gemi ve deniz araçlarına yakıt sağlama sürecinde bir lojistik operasyonu olarak mevcuttur. 

Bunker Adjustment Factor (BAF) Nedir?

BAF, yıl içerisinde gerçekleşen yakıt fiyatlarındaki dalgalanmaların lojistik faaliyetleri üzerindeki etkilerini dengelemeyi amaçlayan bir faktördür. Bu faktörün taşımacılık sözleşmelerine eklenmesiyle akaryakıt fiyatlarındaki artış oranının taşınacak navlun kalemine yansıtılması mümkün olmaktadır. Böylece lojistik operasyonların yükselen akaryakıt fiyatları dolayısıyla yaşayacağı kayıplar önlenmektedir.

Bunkering Nedir?

En temel anlamıyla bunkering, yakıt ikmali yapma işidir. Yakıtın yüklenmesi, gemi tankları arasında dağıtılması ve ikmalin gerçekleştirilmesi süreçlerini de içeren bir operasyondur. Bu operasyon 3 temel süreçten oluşur:

1. Hazırlık: Ekipman, araç-gereç ve saklama tanklarının hazırlanması ile güvenlik önlemlerinin alınması sürecidir.

2. Bunkering: Yapılan hazırlık, plan ve anlaşma uyarınca gemiye yakıt verilmesi sürecidir. 

3. Sonuçlandırma: Bunkerin operasyonunun sona erdirilmesi; doğru miktarda doğru yakıtın verildiğinden emin olunması ve gerekli güvenlik önlemleri dahilinde sürecin tamamlanmasıdır.

Bu süreçlerin her birinde farklı işlemler yapılıyor olsa da en önemli ortak noktaları geminin, ekipmanın ve personelin güvenliğinin sağlanmasının ilk adım olmasıdır. Bunkering operasyonu doğası gereği oldukça zahmetli bir iştir; dolayısıyla tüm güvenlik önlemlerinin alınması ve operasyonun büyük bir dikkat ve özenle gerçekleştirilmesidir.

Bunker Gemisi Nedir?

Gemiler, yola çıkmadan önce yakıt tanklarını ve küçük miktarlarda ekstra yakıt tanklarını da doldurarak yola çıkarlar. Rotası ve ideal şartlarda günlük yakıt tüketimi belli olan gemiler, yola çıktıktan sonra tanklarını tekrar tekrar doldurmak durumundadır. Bunu rota üzerindeki limanlara yanaşarak yapabilirler; ancak örneğin olumsuz hava şartları nedeniyle rota dışına çıkarak yolunu uzatmak zorunda kalan bir geminin yakıtı, bir sonraki limana gidene kadar yeterli olmayabilir. Ya da yüzlerce farklı sebepten dolayı denizde yakıt ikmali yapılması gerekebilir. Bu durumda bunkering operasyonu planlanır.

Bunker gemileri gemi yakıtı taşıyan küçük tanker gemilerdir. Hareket halinde dahi ikmal yapmak üzere tasarlanmış bu gemiler, ısıtılarak ikmal edilmesi gereken yakıtlar için ısıtma mekanizmalarına da sahiptirler. Aslında bu gemilere “yüzen akaryakıt istasyonu” demek yanlış olmayacaktır. Bir gemiye yakıt ikmali yapılması için sürecin başından sonuna kadar tüm işlemleri gerçekleştirecek ekipman, personel ve güvenlik önlemlerine sahiptirler. Böylece gemiler dilerlerse açık denizde demir atarak, dilerlerse de yolculuklarına devam ederken yakıt ikmali alabilirler.

Bunkering, uçtan uca yüksek emniyet önlemleri alınması gereken ve güvenliğin ilk sırada olması önem taşıyan bir operasyondur. Bu nedenle bu alanda tecrübeli ve sektör deneyimi olan firmalarla çalışılması emniyet anlamında avantaj sağlayacaktır. 44 yılı aşkın sektör deneyimi ve dünya genelinde kanıtlanmış başarısıyla Asmira Marine, VIP hizmeti rekabetçi fiyatlarla sağlamaktadır.